Επιλογή Χορδής σε Ρακέτες Τένις
Υπάρχουν τρεις παράγοντες που πρέπει να λάβει κανείς υπόψη του στην επιλογή της κατάλληλης χορδής: Το υλικό κατασκευής, το πάχος της χορδής και την τάση του πλέγματος.
Υλικό Κατασκευής
Υπάρχουν τρεις τύποι χορδών (με βάση το υλικό κατασκευής τους) που μπορείτε να επιλέξτε για τη ρακέτα σας. Φυσικό έντερο, συνθετική χορδή και υβριδική χορδή.
ΦΥΣΙΚΟ ΕΝΤΕΡΟ
Εξαιρετική ποιότητα, ιδανική αίσθηση και ελαστικότητα, καλή διατήρηση της τάσης και της «ζωντάνιας» της χορδής στη διάρκεια του χρόνου. Στα μειονεκτήματα συγκαταλέγεται η μέτρια αντοχή αλλά και η μερική απώλεια της ποιότητας της σε ακραίες συνθήκες .(υπερβολική ζέστη ή κρύο). Δείτε όλα τα φυσικά έντερα εδώ: https://bit.ly/3HAUIVr
ΣΥΝΘΕΤΙΚΗ ΧΟΡΔΗ
Αυτές οι χορδές έχουν διαφορετικά ποιοτικά χαρατκηριστικά και ταξινομούνται σε 4 κύριες κατηγορίες:
Πολυεστερικές χορδές
Μπορεί να είναι κατασκευασμένες 100% από πολυεστέρα ή από μίξη πολυεστέρα με ίνες από Kevlar (co-polyester). Δείτε όλες τις πολυεστερικές χορδές εδώ: https://bit.ly/3osspkr
100% πολυεστερικές χορδές (polyester ή syntheticgutstrings): Οι χορδές αυτές έχουν πολύ καλή ικανότητα παιξίματος (playability) και αρκετά καλή διατήρηση της τάσης τους. Είναι μία καλή κατηγορία χορδών, όταν ψάχνετε να μεγιστοποιήσετε την αντοχή του πλέγματος και τον έλεγχο των χτυπημάτων σας. Ιδιαιτέρως, οι μονοϊνικές πολυεστερικές χορδές είναι σκληρές και προτιμούνται από τους προχωρημένους / επαγγελματίες παίκτες γιατί βελτιώνουν τον έλεγχο των χτυπημάτων τους.
Μίξη πολυεστέρα και Kevlar (co-polyester): Αυτές οι χορδές είναι πολύ ανθεκτικές (λόγω των ινών Kevlar) και διατηρούν πολύ καλά την τάση τους σε βάθος χρόνου. Εξαιτίας αυτών των χαρακτηριστικών τους τις επιλέγουν παίκτες που χτυπούν δυνατά, όσοι σπάνε συχνά το πλέγμα τους, αλλά και αυτοί που δεν έχουν προβλήματα τραυματισμών στο χέρι τους (π.χ. tenniselbow).
Νάυλον χορδές
Οι χορδές αυτής της κατηγορίας είναι οι πιο δημοφιλείς στο τένις μίας και είναι από τις πιο οικονομικές. Αισθηση, καλός συνδυασμός δύναμης και ελέγχου, αρκετά καλή αντοχή και καλή διατηρισιμότητα της τάσης κατά τη διάρκεια του χρόνου καθιστούν αυτές τις χορδές ιδανικές για μεσσαίου επιπέδου παίκτες που σπάνε συχνά τις χορδές τους. Δείτε όλες τις νάυλον χορδές τένις εδώ: https://bit.ly/3oxXqDw
Πολυϊνικές χορδές
Η κορυφαία επιλογή μετά το φυσικό έντερο. Γενικώς, οι καλύτερες στο παίξιμο, άνετες στο χέρι και ταυτόχρονα «τιμωρούν» τους αντιπάλους σας. Το «ξέφτισμα» καθώς φθείρονται μπορεί να ενοχλήσει κάποιους παίκτες. Διατηρούν σχετικά καλά την τάση τους σε βάθος χρόνου. Μία καλή επιλογή για όσους ψάχνουν μία φιλική για το χέρι χορδή (απορροφά τους περισσότερους κραδασμούς κατά την επαφή με την μπάλα) με καλή δύναμη κι έλεγχο των χτυπημάτων. Δείτε όλες τις πολυϊνικές χορδές τένις εδώ: https://bit.ly/3gw4tIt
Χορδές με τραχιά υφή
Αυτού του τύπου οι χορδές αυξάνουν την τριβή της χορδής με τη μπάλα κατά τη διάρκεια της επαφής τους. Το αποτέλεσμα είναι περισσότερο σπιν στη μπάλα. Ιδανικές για όσους επιθυμούν να βελτιώσουν τον έλεγχο των χτυπημάτων τους βάζοντας περισσότερο topspin σε αυτά. Δείτε όλες τις χορδές με τραχιά υφή εδώ: https://bit.ly/3uEGejL
ΥΒΡΙΔΙΚΕΣ ΧΟΡΔΕΣ
Οι υβριδικές χορδές αποτελούνται από 2 διαφορετικού τύπου χορδες στις κύριες και στις κάθετες χορδές της ρακέτας. Το πλέξιμο ρακετών με υβριδικές χορδές κερδίζει συνεχώς έδαφος, επειδή οι περισσότεροι παίκτες επιζητούν ένα συνδυασμό διαφορετικών ποιοτικών χαρακτηριστικών από το πλέγμα τους. Επιλέγοντας διαφορετικούς συνδυασμούς χορδών στο υβριδικό τους πλέγμα, οι παίκτες μπορούν να βελτιώσουν το παιχνίδι τους, τον έλεγχο των χτυπημάτων τους, την άνεση, την αντοχή και τη διάρκεια της ζώης της χορδής τους. Δείτε όλες τις υβριδικές χορδές τένις εδώ: https://bit.ly/334dPIe
Πώς να επιλέξετε την κύρια χορδή
Όταν επιλέγετε μία υβριδική χορδή, να γνωρίζετε ότι η κύρια χορδή θα κυριαρχήσει στη γενική αίσθηση και στην παικτικότητα σε σχέση με την κάθετη. Για παράδειγμα, αν επιζητείτε την αντοχή, τότε η πιο ανθεκτική από τις δύο επιλεγμένες χορδές του ιβριδικού πλέγματος θα πρέπει να τοποθετηθεί ως κύρια χορδή. Αν ο πρωταρχικός σας στόχος είναι να βάλετε περισσότερο σπιν στα χτυπήματα σας, τότε η χορδή με το αντίστοιχο χαρακτηριστικό (τραχειά υφή) θα πρέπει να επιλεγεί ως η κύρια χορδή.
Πώς να επιλέξετε την καθετη χορδή
Απλά σκεφτείτε ότι η κάθετη χορδή θα έχει κάποια επιρροή στις ιδιότητες της κύριας χορδής. Μολονότι δε θα «νιώσετε» το σύνολο των ιδιοτήτων της κάθετης χορδής στο παιχνίδι σας, ωστόσο η γενική αίσθηση θα αλλάξει σε σχέση με το αν θα πλέκατε όλη τη ρακέτα σας με την ίδια χορδή που βάλατε στην κύρια χορδή. Για παράδειγμα, μία μαλακή κάθετη χορδή που συγχωρεί τα λάθη, οπώς είναι ένα φυσικό έντερο ή ένα πολυϊνικό συνθετικό πλέγμα, μπορεί να μαλακώσει την αίσθηση που δίνει μία σκληρή κι ανθεκτική κύρια χορδή, όπως π.χ. ένα πολυεστερικό πλέγμα.
Πώς να επιλέξετε την τάση της χορδής
Για να προσαρμόσετε ακόμη περισσότερο την επιλογή της υβριδικής (κι όχι μόνο) χορδής στις ανάγκες σας, μπορείτε να διαφοροποιήσετε την τάση της κύριας και της κάθετης χορδής. Ως γενικός κανόνας ισχύει ότι οι κύριες χορδές θα πρέπει να πλέκονται πιο σφιχτά από ό,τι οι κάθετες. Αυτό είναι κάτι που κάνουν πολύ συχνά οι επαγγελματίες παίκτες και ένας έξυπνος τρόπος να μεγαλώσετε το sweetspot της ρακέτας σας. Συνιστάται να πλέκετε τις κύριες χορδές 1kg περισσότερο από τις κάθετες ή 2kg αν χρησιμοποιείτε υβριδικά πλέγματα.
Πάχος χορδής
Γενικά, οι πιο λεπτές χορδές αποδίδουν καλύτερα, προσδίδουν περισσότερη δύναμη, περισσότερο έλεγχο και περισσότερο σπιν στην μπάλα. Αυτές οι χορδές έχουν καλύτερη αίσθηση και ασκούν λιγότερη πίεση στο χέρι σας. Ωστόσο, οι πιο λεπτές χορδές σπάνε πιο συχνά. Οπότε είναι καλή ιδέα να αρχίσετε με μια χορδή πάχους 1,25mm και μόνο, αν αυτή η χορδή σπάει αρκετά συχνά, τότε να διαλέξτε μια άλλη χορδή ίδιου πάχους της ίδιας ή άλλης εταιρίας. Αν το πρόβλημα συνεχιστεί, τότε επιλέξτε να αυξήσετε το πάχος του πλέγματος σας π.χ. στο 1,30mm.
Πάχος χορδής (κατά προσέγγιση):
Διατομή | Διάμετρος |
15 | 1.43 mm |
15L | 1.38 mm |
16 | 1.32 mm |
16L | 1.28 mm |
17 | 1.25 mm |
17L | 1.20 mm |
Τάση πλέγματος
Ως γενική αρχή, πάντα να πλέκετε τη ρακέτα τέννις με τάση που βρίσκεται ανάμεσα στα όρια που προτείνει ο κατασκεύαστης της ρακέτας (αναγράφεται συνήθως στο εσωτερικό μέρος του «λαιμού» της ρακέτας). Καλό θα ήταν την πρώτη φορά που θα την πλέξετε να επιλέξτε το μέσο αυτού του εύρους (αν π.χ. το εύρος που προτείνει ο κατασκευαστής είναι από 24-28 κιλά, πλέξτε την στα 26kg) και δοκιμάστε να παίξετε. Αν νιώσετε ότι χρειάζεστε πιο πολύ δύναμη στα χτυπηματά σας, ρυθμίστε την τασή της χορδής λιγότερο κατά 1-2 κιλά την επόμενη φορά που θα την πλέξετε. Αν θέλετε περισσότερο έλεγχο, απλά κάνετε ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή, πλέξτε τη σε μεγαλύτερη τάση μιας και η υψηλότερη τάση δίνει καλύτερο έλεγχο στην μπάλα (μικρότερη ταλάντωση κατά το χτύπημα).
Σημαντική σημείωση: Να έχετε υπόψη σας ότι η μειωμένη πυκνότητα στο πλέξιμο των χορδών (μικρότερος αριθμός χορδών στη ρακέτα, για παράδειγμα 16x18) παράγει πιο πολύ δύναμη και σπιν στα χτυπήματα. Αντίθετα, η αυξημένη πυκνότητα στο πλέξιμο των χορδών (περισσότερες χορδές στη ρακέτα, για παράδειγμα 18x20) δίνει καλύτερο έλεγχο. Αυτό έχει να κάνει με την επιλογή της ρακέτας του τένις, επειδή μία συγκεκριμένη ρακέτα δεν μπορεί να πλεχθεί με περισσότερες ή λιγότερες χορδές.
Δείτε περισσότερα για την επιλογή χορδής στο παρακάτω video: