Τα καλύτερα παπούτσια τένις για σκληρά και χωμάτινα γήπεδα
Είναι σημαντικό να χρησιμοποιώ παπούτσια τένις ?
Πριν επιλέξουμε τα ιδανικότερα - καλύτερα αθλητικά παπούτσια που πρέπει να χρησιμοποιεί κανείς για να παίξει τένις, θα πρέπει να μελετήσουμε τις κινήσεις που κάνει στο γήπεδο του τένις. Το τένις είναι ένα άθλημα που απαιτεί γρήγορες αλλαγές κατεύθυνσης και μικρά σπριντ 2-8 μέτρων είτε με πλάγια βήματα είτε με τρέξιμο. Τα μικρά άλματα κατά το χτύπημα είναι επίσης συχνά ειδικά σε προχωρημένους παίκτες.
Δεδομένων των παραπάνω, είναι σημαντικό τα παπούτσια του τενίστα, είτε αυτός είναι αρχάριος είτε προχωρημένος, να προσφέρουν άνεση και υποστήριξη στους παραπάνω τύπους κίνησης, μειώνοντας παράλληλα την πιθανότητα τραυματισμού.
Υπάρχουν 2 σημαντικά μέρη σε όλα τα παπούτσια τένις: Η εξωτερική και η ενδιάμεση σόλα. Η εξωτερική σόλα είναι αυτή που έρχεται σε επαφή με το έδαφος παρέχοντας τη σταθερότητα που χρειάζεται ο παίκτης στις γρήγορες αλλαγές κατεύθυνσης, ενώ η ενδιάμεση σόλα είναι αυτή που προσφέρει την απαραίτητη απορρόφηση κραδασμών κατά το πάτημα. Πριν αναφερθούμε όμως στους διάφορους τύπους παπουτσιών τένις, ας δούμε πρώτα πόσα είδη γηπέδων υπάρχουν.
Υπάρχουν 3 είδη γηπέδων τένις: Τα γήπεδα με φυσικό ή συνθετικό χόρτο, τα χωμάτινα και τα σκληρά γήπεδα. Με βάση αυτά υπάρχουν και 3 είδη παπουτσιών για το τένις τα οποία διαφέρουν στην εξωτερική σόλα. Τα παπούτσια τένις για σκληρά γήπεδα, τα παπούτσια για χωμάτινα γήπεδα και αυτά που είναι ιδανικά για γήπεδα με φυσικό χόρτο. Αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος που τα παπούτσια για τρέξιμο είναι ακατάλληλα για το τένις παρόλο που έχουν πολύ καλή ικανότητα απορρόφησης κραδασμών. Δεν έχουν καθόλου καλό «κράτημα» στις γρήγορες αλλαγές κατεύθυνσης, αφού η εξωτερική σόλα τους είναι σχεδιασμένη για τρέξιμο σε ίσιο δρόμο. Λόγω αυτού του χαρακτηριστικού τους αυξάνεται η πιθανότητα τραυματισμού σε παίκτες που τα χρησιμοποιούν στο τένις.
Παπούτσια τένις για σκληρά γήπεδα
Αν κοιτάξει κανείς την εξωτερική τους σόλα θα παρατηρήσει ότι είναι πλατιά με μεγάλο μέρος της να ακουμπάει στο έδαφος, ενώ διαθέτει διαφορετικού τύπου αυλακώσεις και σχήματα, ώστε να μπορεί να υποστηρίξει όλες τις πιθανές κινήσεις στο σκληρό γήπεδο και να προσφέρει υποδειγματικό «κράτημα» στις απότομες αλλαγές κατεύθυνσης. Επίσης, τα παπούτσια τένις είναι ενισχυμένα στο πλάι, στο σημείο, στο οποίο το πόδι δέχεται τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις.
Παπούτσια τένις για χωμάτινα γήπεδα
Τα παπούτσια για χωμάτινες επιφάνειες έχουν ενιαίο μοτίβο «ψαροκόκαλο» σε όλη τη σόλα τους με λεπτές και βαθιές αυλακώσεις, ώστε να «γραπώνουν» το χώμα και να αποτρέπουν το γλίστρημα του παίκτη κατά το εκρηκτικό ξεκίνημα ή κατά τη διάρκεια των γρήγορων αλλαγών κατεύθυνσης. Επίσης, πολλές φορές έχουν πιο ενισχυμένα υλικά στο επάνω μέρος τους, ώστε να μην εισέρχεται το χώμα μέσα στο παπούτσι.
Αν κάποιος παίκτης παίζει σε κλαμπ που διαθέτει σκληρά και χωμάτινα γήπεδα, καλό θα είναι να έχει 2 διαφορετικά ζευγάρια παπούτσια, ένα για την κάθε επιφάνεια. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, τότε τα παπούτσια για σκληρά γήπεδα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στο χώμα, όπως και το αντίστροφο, απλά το μοτίβο «ψαροκόκαλο» στην εξωτερική τους σόλα θα φθαρεί γρήγορα στο σκληρό γήπεδο.
Επίσης, τα παπούτσια για χωμάτινα γήπεδα είναι ιδανικά και για παιχνίδι σε γήπεδα με συνθετικό χόρτο, στα οποία υπάρχει χαλαζιακή άμμος.
Παπούτσια τένις για γήπεδα με φυσικό χόρτο
Γήπεδα με φυσικό χόρτο δεν υπάρχουν στην Ελλάδα και τα συναντάμε σε ελάχιστες χώρες (κυρίως στην Αγγλία). Τα ιδανικά παπούτσια γι’ αυτά τα γήπεδα έχουν σπυρωτά τμήματα καουτσούκ που προεξέχουν κι έχουν στόχο να αποτρέψουν τον παίκτη από το να γλιστρήσει.
Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζω τα παπούτσια μου?
Ο ασφαλέστερος τρόπος για να διαπιστώσει κανείς πότε χρειάζεται να αλλάξει τα παπούτσια του, είναι κοιτώντας την εξωτερική σόλα τους. Αν η επιφάνεια της έχει αρχίσει να χάνει το ανάγλυφο σχήμα της και να φαίνεται ως ενιαία (ιδιαίτερα στο μπροστινό τμήμα του παπουτσιού που δέχεται τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις), τότε τα παπούτσια έχουν χάσει την ικανότητα να υποστηρίζουν τον παίκτη στις απότομες αλλαγές κατεύθυνσης και πρέπει να αντικατασταθούν. Ένας εμπειρικός κανόνας είναι ότι αν κάποιος ερασιτέχνης παίκτης παίζει τένις 2-3 φορές την εβδομάδα, θα πρέπει να αλλάζει τα παπούτσια του κάθε 6 μήνες περίπου, ενώ η φθορά είναι μεγαλύτερη αν παίζει σε σκληρά γήπεδα σε σχέση με τις χωμάτινες επιφάνειες.
Δείτε λεπτομέρειες στο παρακάτω video